Ivan Stepanovic Konev

Opravdu relevantní vyjádření k celé dnes medializované otázce sochy vrchního velitele 1. ukrajinského frontu Rudé armády, maršála Koněva, pod jehož velením bojoval 1. československý armádní sbor Ludvíka Svobody - od přímého účastníka bojů na barikádách mimo jiné na Praze 6!

Je logické, že pokud při osvobozování Československa padlo takřka 140 000 vojáků Rudé armády, že v hlavním městě, kde je Pražané opravdu tehdy vítali šeříky, bude mít sochu na paměť této události právě jejich vrchní velitel. To je skutečný symbol té sochy, žádný jiný, který tomu chtějí dávat dnešní zastydlí bojovníci proti "komunismu".

Do Prahy po osvobozujících bojích na celém území Československa přišli vojáci Rudé Armády, Rumunské a Bulharské. Tito vojáci osvobozovali, nikoliv nějací "Vlasovci".

Vlasovci byla kolaborantská armáda složená se zajatců Rudé armády, která byla pod přímým velením H. Himmlera, vrchního německého velitele SS. Její vojáci například u nás vypálili vesnici Zakřov. Ke konci války se snažili prostě na poslední chvíli si zachránit krk, jak se říká, a houfně se vzdávali Američanům. Velitelé pražského povstání odmítli vlasovcům vystoupení v rozhlase a zaštítění se za ně. I to byla jasná vůle našeho tehdejšího národa, který velmi dobře vnímal, co jsou zač, i přes individuální pomoc pražanům v závěru pražského povstání.

Tato událost nemůže změnit historický fakt, že Československo včetně Prahy bylo osvobozeno jak vlastními silami, tak primárně Rudou armádou a jejími spojenci, Rumunskou, Bulharskou a 1. čs. armádním sborem Ludvíka Svobody a na západě Čech armádou americkou!

Ptejme se, kdo má asi tak zájem na změně pohledu na druhou světovou válku tímto způsobem?

Jak to, že 30 let po získání oné "demokracie" si nyní někdo vzpomene, že tu 30 let máme "špatný pomník"?

Kdo má zájem, aby následující mladé generace nevěděli, že nás musela osvobodit za cenu 140 000 mrtvých Rudá armáda od německé - opakuji německé okupace a snahy o národní vyhubení ze strany německých státních orgánů?

Proč není 15. 3. 1939 významným státním dnem současné České republiky, podobně jako třeba 21. srpen 1968?

Jinak argumentace, proč by zde socha Koněva neměla být, jsou zcela hloupé, uměle vytvořené. To zásadní je fakt, že socha prostě stojí před velvyslanectvím Ukrajiny a vadí ve skutečnosti cizím mocnostem a zájmům působícím na našem území přes "pátou kolonu" u nás.

Abychom se jednou nedočkali, že třeba jednou nějaký "vlastenecký" starosta na Žižkově bude usilovat o odstranění sochy "masového vraha" Jana Žižky z Vítkova - bylo by to oprávněné, neboť například nechal vyvraždit mužské obyvatelstvo Prachatic, které se mu nevzdalo, nebo vypálil a vyvraždil obyvatelstvo Německého brodu při bojích proti druhé kruciátě. Dosud se zřejmě připouští, že zde stojí socha vrchního velitele husitů kvůli vítězství a záchraně Prahy před první křížovou výpravou v roce 1420, nikoliv proto, že například vyvraždil Prachatice.

VIDEO

Emil Šneberg - účastník pražského povstání 1945 se zbraní v Praze XIX - dnes Praha 6. Hovoří o tom, jakou zásluhu má maršál Koněv na osvobození Československa, o roli vlasovců v pražském povstání a co vyjadřuje památník maršála Koněva.

9.9.2019 Podzemní prostory Petschkova paláce, mučírna gestapa, Politických vězňů 20, Praha 1 RaptorTV.cz, kamera Jan Dolens

https://www.youtube.com/watch?v=lYpaKeGXzBM&feature=share&fbclid=IwAR0nP06jwV1hggVkYJHVhWREFFNI7hHEihqZvP4h4o7yDlEtysnicfuQYYI

Additional information